INTERNATIONAAL BOOGIE WOOGIE FESTIVAL HOLLAND 2012


Introductie
Artiesten
Kaartverkoop
Programma
Arrangement
Sponsors
Donateurs
Lokatie
Fotoimpressie
Masterclass
Pers
Gastenboek

Het Internationale Boogie Woogie Festival Holland 2012 vindt plaats op zaterdag 17 maart 2012 in Hotel Heerlickheijd van Ermelo.

Het programma begint om 20:00 uur en duurt tot ongeveer 0:00 uur.


 

Grande Finale Internationaal Boogie Woogie Festival

Artiesten

Hieronder vindt u informatie over de artiesten die optreden tijdens het Internationale Boogie Woogie Festival Holland 2012.

Het festival brengt een breed scala van stijlen rondom Boogie Woogie. Van de vroege Barrelhouse en Blues tot pure authentieke Boogie Woogie en Rhythm 'n Blues en Rock 'n Roll.

Blijf deze website bezoeken en/of geef u op voor de Boogie Woogie en Pianoblues Nieuwsbrief.


Martijn Schok Boogie & Blues Ban
d

Martijn Schok Boogie & Blues Band

De festival artiesten worden tijdens hun optredens begeleid door de bandleden van de Martijn Schok Boogie & Blues Band.

Martijn Schok (piano)
Rinus Groeneveld (tenorsaxofoon)
Greta Holtrop (zang)
Maarten Kruijswijk (drums)
Hans Ruigrok (bas)
Stephan Jankowski (gitaar)

 


Leon Blue (piano/zang, USA)

Geboren in Wichita Falls, Texas, in 1931, is Leon Blue (zijn echte familienaam) één van de weinige living Piano Blues legends. Al meer dan zestig jaar speelt Leon Blue piano. Hij treedt op over de gehele wereld.

Hij trad op met vele andere grootheden waaronder Ike & Tina Turner, Lowell Fulson, Albert Collins en vele anderen. Leon kwam in aanraking met Piano Blues en Boogie Woogie toen hij in 1940 opnamen hoorde van Meade Lux Lewis en Albert Ammons, alsmede vroege live optredens meemaakte van mede-Texaan Charles Brown.

In 1955 verhuisde Leon naar Los Angeles en de daarop volgende dertig jaar speelde hij en nam albums op met vele artiesten waaronder BB King, Albert King ('who has hired and fired him three different times'), Roy Milton, Fats Washington en Little Joe Blue.

Leon trad ook op met Muddy Waters als invaller voor Pinetop Perkins.

Leon Blue was vaste pianist van de Ike & Tina Turner Revue tijdens hun meest succesvolle jaren tussen 1964 en 1978. In het begin van de jaren '90, verhuisde Leon Blue naar Las Vegas, en bleef actief als pianist in de USA en Europa. Zowel als headliner maar ook als begeleider van onder meer Roy Gaines, Sonny Rhodes & Phillip Walker.

Veel plezier met het optreden van the one and only.... mr. Leon Blue...!


Voor een video opname, click hier of op het Youtube logo...!

 


Angela Brown (zang, USA)

Angela Brown is een uit Chicago afkomstige Blues Diva. Twee van de woorden die worden gebruikt om deze geweldige zangeres te beschrijven, zijn "rauw en mean".

Angela is geboren in Chicago en begon met het zingen van Gospel in de kerk en in diverse Gospel koren. Haar succesvolle Blues carrière begon toen ze rond 1980 in een musical de rol van Blues legende Gertude 'Ma' Rainey speelde ("The Mother Of The Blues").

Angela trad op in tal van Chicago Blues clubs, vaak vergezeld van de legendarische pianisten Little Brother Montgomery, Erwin Helfer en Lovie Lee. Ook deelde ze het podium met haar muzikale vrienden `Blind 'John Davis, Pinetop Perkins, BB King, Georgie Fame, en Long John Baldry.

Dankzij haar dynamische podiumpresentatie kreeg Angela Brown begin jaren '80 reeds de naam "De Bessie Smith van de jaren tachtig", een welverdiende titel, mede vanwege haar sterke vertolkingen van vaudeville blues materiaal. Haar concerten zijn onvergetelijke shows met een mix van vroege maar ook moderne blues en jazz stijlen. Ze treedt op tijdens festivals over de gehele wereld.

Veel plezier met het optreden van de Chicago Blues Lady: Angela Brown...!

Voor een video opname, click hier of op het Youtube logo...!

 


Christian Rannenberg (piano, D)

Christian Rannenberg (piano, zang) werd geboren in Solingen, Duitsland. Hij leerde de Blues rechtstreeks van de Blues Piano meesters Blind John Davis, Henry Gray, Willie Mabon en Sunny Land Slim toen hij werkzaam was als chauffeur en tourmanager voor Rolf Schubert's boekingskantoor. Hij was pianist en oprichter van de "Blues Company", een van de bekendste Duitse Bluesbands. Christian tourde met onder meer Billy Boy Arnold, JB Hutto en Eddy Clearwater.

Aangemoedigd door Eddy Clearwater en Sunny Land Slim, verhuisde Christian in 1982 naar Chicago, en werkte onder meer met saxofonist Detroit Gary Wiggins. Met Wiggins tourde Christian met vele grote namen waaronder Aron en Larry Burton, Charlie Musselwhite, Angela Brown, Guitar Crusher, John Heartsman en Big Jay McNeely. Ook tourde Christian door het zuiden van de USA ("The Chitlin' Circuit") met blueszanger Buddy Ace.

Vanaf 1991 werkte Christian weer in Europa, en nam met Big Jay McNeely een award winning album op. Ook speelde hij in tours van onder meer Guitar Crusher, Johnny Copeland en gitarist / singer / songwriter Frank Biner.

In 2004 produceerde Christian een album voor Ernest Lane (USA), de legendarische bluespianist die te horen is op de originele opnamen van gitarist/zanger Robert Nighthawk. Ook heeft Christian opnamen gemaakt als eerbetoon aan blueszanger en pianist Walter Davis, samen met Billy Boy Arnold, Charlie Musselwhite en Jimmy McCracklin.

Veel plezier met de gepassioneerde Blues Pianist....: Christan Rannenberg...!

Voor een video opname, click hier of op het Youtube logo...!

 
Stephanie Trick (piano, USA)

Stephanie Trick is één van de meest vooraanstaande pianisten op het gebied van Harlem Stride. Een pianostijl die zich ontwikkelde in de jaren 1920 en 1930 in de USA, en verwant aan Boogie Woogie.

Stride swingt, is technisch zeer moeilijk te spelen en fantastisch om te zien. De linkerhand 'vliegt' als het ware over de toetsen heen. In korte tijd verwierf Stephanie wereldwijd roem en respect voor haar speelwijze.

Recensenten schreven onder meer: 'Stephanie Trick has come to practically dominate the stride piano field'.

Stephanie begon al met (klassiek) pianospelen op haar vijfde jaar. Tijdens high school bracht haar pianoleraar haar in contact met vroege jazz stijlen. De swingende ritmes en syncopation van deze muziek hadden direct haar interesse. Al tijdens de
schoolopleiding wist zij dat ze professioneel Stride en vroege Jazz stijlen wilde gaan spelen.

Stephanie heeft opgetreden in de gehele USA, waaronder het Queen City Blues Festival in Cincinnati, het Great Connecticut Traditional Jazz Festival en het West Coast Ragtime Festival in Sacramento, California.

Gepassioneerd en geinteresseerd in het kleurrijke stride- en klassieke jazz-erfgoed volgde Stephanie studies en masterclasses bij vele grootheden uit het genre. Na haar afstuderen (Bachelor of Arts in Music) is ze opgenomen in the Phi Beta Kappa academic honor society van de Universiteit van Chicago.

Tijdens haar optredens vertelt Stephanie anekdotes en geeft interessante informatie over stride pioniers. Naast haar optredens geeft Stephanie ook presentaties over de geschiedenis van vroege Jazz van Ragtime tot Swing.

Stephanie's nieuwste CD "Something More" is opgenomen voor het Victoria Records label in maart 2011. Haar concert in de Sheldon Concert Hall in St. Louis is in juni 2011 op DVD uitgebracht en is tevens verschenen op de CD "Stephanie Trick Live".

Op haar CD uit 2008 getiteld "Hear That Rhythm!" ligt de nadruk op het stride spel en composities van Fats Waller, James P. Johnson en Willie ´The Lion´ Smith.

Veel plezier met het optreden van Stephanie Trick...!

 Voor video opnamen, click op de Youtube logo's...!
 

Stephanie Trick (piano, USA)VIDEO OPNAMEN STEPHANIE TRICK
Modernistic (James P. Johnson):


Death Ray Boogie (Pete Johnson):


Stefan Ulbricht (piano, D)

De uit Sankt Augustin, Duitsland, afkomstige pianist Stefan Ulbricht heeft in korte tijd een grote reputatie opgebouwd in het Piano Blues en Boogie Woogie genre. Hij is autodidact en beïnvloed en geïnspireerd door de Duitse 'Grand Master of Boogie Woogie': Leopold von Knobelsdorff.

Stefan presenteert tijdens zijn optreden snelle, melodieuze Boogie Woogies en Blues en Jazz songs uit de kleurrijke jaren '30, '40 en '50.

Zijn handelsmerk is een krachtige linkerhand-aanslag, zoals in zijn uitvoeringen van nummers als Boogie Woogie Stomp en Lady Be Good, gecombineerd met een melodieus improviserende rechterhand.

Stefan speelt composities van Boogie Woogie pionier Albert Ammons en andere vroege grootheden uit het genre, alsmede eigen composities.

 


Lasse Jensen (piano, DK)

Lasse is geboren in 1991, begon met trompetles toen hij acht jaar oud was en nam een jaar later algemene pianolessen. Zijn muzikale idool was rock 'n roller Jerry Lee Lewis, wiens muziek hij speelde tussen 2003 en 2006. Totdat Lasse besefte dat rock 'n roll niet langer het vurige intrigerende effect op hem had als in het begin. Lasse zocht een andere muziekstijl en ontdekte Boogie Woogie.

"De eerste boogie woogie opname die ik ooit hoorde was een 30 seconden fragment van Albert Ammons' compositie 'Boogie Woogie Stomp' op een website, en sinds die dag wilde ik boogie woogie spelen", aldus Lasse. Na de ontdekking van de opnamen van Ammons, volgen al gauw de opnamen van Pete Johnson en Meade Lux Lewis.

In februari 2007 bezocht Lasse een optreden van de Duitse boogie woogie meister Axel Zwingenberger. Dit was Lasse's eerste live concert, hetgeen grote indruk op hem maakte en van invloed zou zijn op zijn verdere speelstijl.

In november 2009 nam Lasse een solo CD op, getiteld "Energetic Boogie ', met enkele composities van Zwingenberg als eerbetoon aan Axel.

In 2009 speelde Lasse met veel succes tijdens het Open Podium - Young Talents, van het Internationale Boogie Woogie Festival Holland. 's Avonds speelde Lasse op het hoofdpodium een swingend duet met Boogie Woogie pianist Martijn Schok.

Op 17 maart aanstaande kunt u genieten van een compleet optreden van Lasse Jensen...!
 Martijn Schok (piano, NL)

Martijn Schok (1974) is een begrip op het gebied van boogie woogie en pianoblues. Naast zijn optredens in Nederland wordt hij regelmatig gevraagd voor jazz- en bluesfestivals in Europa en de USA. Martijn treedt solo op of met zijn swingende band en heeft tot nu toe 16 succesvolle boogie woogie CD's opgenomen.

Martijn's speelstijl kenmerkt zich door veel swing, een stevige groove en grote virtuositeit. Duidelijk is te horen dat hij veel respect en bewondering heeft voor de muziek van de vroege Amerikaanse boogie woogie pioniers. Martijn wordt dan ook gezien als een van de beste vertolkers van de authentieke boogie woogie stijl. Daarnaast heeft Martijn een uitgebreid en gevarieerd eigen repertoire opgebouwd met veel swing, virtuositeit en groove.

In oktober 2003 werd hij uitgenodigd voor het prestigieuze “Masters of Boogie Woogie” festival in Detroit (Michigan, USA), met onder andere Henry Butler en motown's funk brother Joe Hunter. Hiervan zijn opnamen gebruikt voor een Amerikaanse TV special over boogie woogie die in 2010 op diverse TV stations in de USA wordt uitgezonden.

Martijn trad op tijdens beroemde festivals, zoals het jazzfestival in New Orleans (Louisiana, USA), het Queen City Blues Festival in Cincinnati (Ohio, USA) en het North Sea Jazz Festival. Ook speelde hij op vrijwel alle internationale boogie woogie festivals waaronder die van Zwitserland, België, Frankrijk, Italie, Engeland, Spanje en de USA.

Martijn is voorzitter en oprichter van de Stichting Boogie Promotions Holland en medeorganisator van het Internationale Boogie Woogie Festival Holland met Greta Holtrop en Dick en Diana Doorn.
 Harlem Hoppers (dans, Parijs)

Jelly Germain is tap- en jazzdanser van wereldklasse. Hij is specialist in traditionele Amerikaanse tap en jazz dance stijlen.

Jelly begon zijn carriere op het Franse Nationaal Conservatorium van Kunsten en Mime, gevolgd door een studie aan de school van Cirque Carre Slivia Montfort. Hij trad op in het Trois Maillets Cabaret en de Nouvelle Eve and ontwikkelde zijn choreografie capaciteiten bij het Holland Show Ballet voor omroep Veronica.

In 1993 werkte Jelly mee aan commercials waaronder Coca Cola met de band Pandoras en ontwikkelde zijn directing skills bij de Amsterdamse Dans Academie en was in 1994 choregraaf van het Lido in Amsterdam. Hij werkte met Bruno Barry (choreograaf voor Nederlands Nationaal Ballet) en produceerde de musical Mr. Bojangles of Harlem.


Met zijn solo carriere ging het snel voorwaarts met rollen in de internationale tour "Riverdance", "Black and Blues"in Broadway 1996 en shows in the Sporting Club de Monaco en de Casino Rhul in Nice, Frankrijk. Door deze shows bouwde Jelly binnen de internationale danswereld een grote reputatie op voor solo performance, directing en choreografie.

Hij leidde het Spaanse Show Time met dansers uit een brede range van dansstijlen. Hij ontwikkelde de musical Harlem Swing, waar jonge aankomende talenten zich verder kunnen ontwikkelen onder leiding en choreografie van Jelly Germain.

Jelly Germain gebruikt een opwindende mix van stijlen, grote creativiteit met wortels in de Boogie Woogie dans tradities.
 

Jelly Germain (Harlem Hoppers, Frankrijk)
Greta Holtrop (zang, NL)

Met haar zangkwaliteiten en schitterende podiumuitstraling vormt zangeres Greta Holtrop de perfecte vocale aanvulling op het swingende pianospel van de pianisten.

Met haar expressieve stemgeluid vertolkt zij vol emotie en overtuiging gevoelige bluessongs, maar zingt zij ook vrolijke en swingende boogies en rhythm 'n blues.

Greta is tevens zangeres en presentatrice van de succesvolle Nederlandse theatershow The Grand Piano Boogie Train.

 Rinus Groeneveld (tenorsaxofoon, NL)

De uit Amsterdam afkomstige Rinus Groeneveld is al jaren een van Nederlands meest vooraanstaande tenorsaxofonisten. Met zijn herkenbare speelstijl zorgt Rinus voor een unieke mix tussen jazz, blues, boogie woogie en rhythm and blues.

Rinus heeft gedurende zijn meer dan veertig jarige podiumervaring opgetreden met vele jazz- en bluesmusici in binnen- en buitenland waaronder Mose Allison, Big Jay McNeeley, Rosa King en Hans Dulfer.

Rinus maakt sinds 1994 deel uit van de Martijn Schok Boogie & Blues Band en verzorgde de opnamen van het album Let The Four Winds Blow. Tevens verzorgt Rinus de opnamen van de nieuwe CD van Big Jay McNeely, Martijn Schok en Groeneveld zelf, die eind 2010 wordt verwacht.

 Maarten Kruijswijk (drums)

In het leven van de Amsterdamse drummer Maarten Kruijswijk (1964) staat de groove centraal. Direct na het afronden van zijn conservatoriumopleiding in 1989 werkte hij drie jaar in de salsaband Fruta Bomba. Daarna speelde hij veelvuldig met saxofonist Rinus Groeneveld en treedt op met onder andere saxofoonlegende Big Jay McNeely.

Maarten's jazzvoorkeur gaat uit naar Swing & Boogie. Samen met zijn gevoel voor Latin ritmes geeft dit een solide basis voor New Orleans beats.

Door zijn werk op de dansacademie wordt hij altijd weer geïnspireerd om vooral dansbaar te spelen. "Ritmes zijn er om op te dansen en plezier te hebben!".

 

Hans Ruigrok (contrabas en basgitaar)

Na het afronden van zijn studie aan het Conservatorium in 1986 toerde Hans Ruigrok (1955) 7 jaar door West Europa met het Glenn Miller orkest van Wil Salden.

Hij speelt en speelde ondermeer met PB and the Nighttrain, Max Teawhistle, Big Jay McNeely, Georgie Fame, Johnny Meijer, Bolle Jan Froger, Rinus Groeneveld, Wouter Kiers en vele anderen.

Zijn voorkeur gaat uit naat Jazz, Boogie Woogie, Blues en Soul. Maar ook de Amsterdamsche Accordeonmuziek draagt hij een warm hart toe.

Tevens runt hij Jazzcafe 't Geveltje in Amsterdam.

 

Stephan Jankowski (gitaar, NL)

Stephan studeerde gitaar aan het GIT in Los Angeles, kwam daarna naar Hilversum waar hij het conservatorium volgde. Hij was gedurende 10 jaar elektrisch gitarist in Upside Down, de begeleidingsband van saxofoniste Rosa King waarmee hij de halve wereld rondtoerde.

Hij werkte verder met: Georgie Fame, Hans Dulfer, Hans Zilver, Fronk, Arthur Umbgrove, Rick de Vito, P.B. & The Nighttrain, Sofie & Sofour, Skymasters, Hot Bolshevik, Double Brown, Sister Sledge, Jack Clement, the Watchman, All The King’s Roses, Aggieland en vele anderen.

Daarnaast is Stephan actief als producer en runt hij zijn eigen NOPO opnamestudio te Amsterdam.

 

Wijzigen voorbehouden.

 

Het Internationale Boogie Woogie Festival
Holland wordt ondersteund door
het Prins Bernhard Cultuurfonds