Internationaal Boogie Woogie Festival 2004

Het Internationale Boogie Woogie Festival Holland 2004 was een groot (en uitverkocht) succes. Hieronder vindt u informatie over deze eerste editie van het festival...

Programma 2004
Foto impressie
Pers 2004
Sponsors 2004
Donateurs 2004
DVD 2004

Extra in 2004


Programma 1 mei 2004

· LITTLE WILLIE LITTLEFIELD (USA) - Een eenmalig optreden exclusief voor het Internationale Boogie Woogie Festival Holland!!!
. AXEL ZWINGENBERGER (Duitsland)
· JEAN-PAUL AMOUROUX (Frankrijk)
· RICKY NYE (USA)
· SILVAN ZINGG (Zwitserland)
· MARTIJN SCHOK (Nederland)

Met medewerking van:

· PHILOU (Guadeloupe)
. JEROEN SWEERS (Nederland)
· Tenorsaxofoon: RINUS GROENEVELD (Nederland)
· Zang: GRETA HOLTROP (Nederland)
· Ritmesectie: THIJS VERWER en JAN FLUBACHER (Nederland)
.
Swingclub Boogie World Amsterdam


Aanvang Internationaal Boogie Woogie Festival Holland 1 mei 2004
. Ontvangst in de Entreehal (met bar) vanaf 19:00 uur (met live boogie woogie door Jeroen Sweers).
. Deur open grote zaal: 19:45 uur.
. Aanvang festival 20:00 uur (u wordt verzocht om 20:00 uur plaats te hebben genomen in verband met aanvang om 20:00 uur).
. Eind festival ongeveer 00:30
. Daarna: Boogie jamsession door de festivalpianisten in de Tuinzaal.

Click voor vergrote weergave Festivalposter
(Click op de poster voor een vergrote weergave)LITTLE WILLIE LITTLEFIELD (USA)
Little Willie Littlefield (USA)

Little Willie Littlefield begon zijn carrière als "recording artist" op 16 jarige leeftijd. Zijn eerste opname was "Little Willie's Boogie", opgenomen voor het label "Eddie's Records" in Houston, Texas. Het nummer werd direct een hit in heel Texas. Daaropvolgend nam Willie nog acht nummers op voor "Eddie's Records" en "Freedom Records" in 1948/1949.

Tijdens zijn verblijf in Houston werd Willie opgemerkt door de Bihari brothers (eigenaars van het Modern Label in Los Angeles). Voordat Willie Houston zou verlaten tekende hij een platencontract en nam hij voor de Bihari brothers de song "It's Midnight" op. Toen Littlefield later die maand in Los Angeles aankwam was "It's Midnight" een grote hit (top 3) in de US Charts en werd Willie gevraagd voor L.A.'s Melody Club en in Johnny Otis' beroemde Barrelhouse in Watts. Little Willie Littlefield werd enorm populair.

Met de song "It's Midnight" vestigde Littlefield niet alleen zijn naam in de Rhythm and Blues wereld, maar hij had ook een belangrijke invloed op aankomende artiesten zoals Fats Domino. Fats Domino ontwikkelde zijn beroemde "triolen" pianostijl op basis van de opname van Littlefield. Fats Domino noemt in interviews Little Willie Littlefield dan ook steevast als pianist die hem muzikaal heeft beïnvloed.

Willie nam ongeveer dertig songs op voor het Modern Label in 1949, 1950 en 1951 en scoorde nog meer hits, zoals "Farewell" en "I've Been Lost". Hij nam op met L.A's top Rhythm and Blues muzikanten waaronder saxofonisten Maxwell Davis en Buddy Floyd, gitaristen Chuck Norris en Johnny Moore en de drummers Al Wichard en Jessie Price.

In 1952 stapte Littlefield over naar Federal Records waar hij vele succesvolle songs opnam waaronder de originele versie van "Kansas City" (originele titel was "K.C. Loving"). Dit nummer werd later door talloze artiesten op de plaat gezet waaronder Little Richard, Fats Domino en The Beatles. Rond 1957 verhuisde Littlefield naar Noord Californië en nam songs op voor Rhythm Records waaronder zijn hit "Ruby Ruby".

Tijdens de zestiger jaren speelde Willie in diverse clubs in San Fransisco en omstreken. In de zeventiger jaren werd hij her-ontdekt en keerde terug tot de grote podia met concerten tijdens het eerste San Francisco Bluesfestival en het Sacramento Bluesfestival. Midden jaren zeventig nam Willie verschillende songs op voor Blues Connaisseur Records.

In 1978 deed Littlefield zijn eerste, zeer succesvolle, tournee in Europa. Sinds 1980 is Willie vrijwel continu aan het touren in Europa, met optredens in theaters, clubs en festivals. Zijn eerste optreden tijdens het Montreux Jazzfestival werd op televisie uitgezonden door de BBC. Hij trad veel op tijdens diverse radio- en televisieshows in heel Europa. Willie bleef ook optreden buiten Europa. Hij tourde in Canada en trad op tijdens het Chicago Bluesfestival in 1988.

Hij speelde in de Australische film "Love in Limbo", gepresenteerd op het Berlijnse Filmfestival in 1993.

In de periode 1980 - 1997 nam Littlefield tien albums op voor diverse Europese platenmaatschappijen. Deze albums werden zeer lovend ontvangen door recensenten.

Al meer dan vijftig jaar 'on the road', besloot Willie te stoppen met touren in 2000. Sindsdien speelt Willie vrijwel niet meer in het openbaar. Maar maakt hierop een uitzondering speciaal voor het Internationaal Boogie Woogie Festival Holland.

Wij zijn dan ook zeer vereerd u aan te kunnen kondigen, niemand minder dan the one-and-only: Little Willie Littlefield…!!!

 
AXEL ZWINGENBERGER (Duitsland)
Axel's muzikale wapenfeiten liegen er niet om: maar liefst 3.500 concerten in meer dan 40 landen, vierentwintig CD's op eigen naam, meer dan 300.000 verkochte albums, talloze TV en radio optredens, en vele interviews in diverse documentaires. Tevens heeft Axel als pianist/componist een grote muzikale invloed op aankomende èn veel huidige boogie woogie en blues pianisten.

De in 1955 te Hamburg geboren Axel Zwingenberger volgde elf jaren klassieke pianoles. In 1973 luisterde hij voor het eerst naar authentieke boogie woogie piano. Dat waren opnamen van de vroege Amerikaanse pianisten Albert Ammons, Meade Lux Lewis en Pete Johnson. "Ik wist niet dat je zo op een piano kon spelen", verklaart Axel, "en vanaf dat moment wilde ik niets anders dan ook zo kunnen spelen". Kort daarna ontmoette hij de pianisten Hans-Georg Möller, Vince Weber en Martin Pyrker. Al gauw werd in muziekkringen bekend hoe goed deze piano vrienden boogie woogie konden spelen. Het eerste Internationale Blues & Boogie Woogie Festival van het West Duitse radiostation in Keulen, was het begin van optredens voor een groter publiek. Dit werd aldus snel gevolgd door andere optredens, onder andere tijdens Hans Maitner's jaarlijkse festival "Stars of Boogie Woogie" in Wenen.

In 1975 tekende Axel een platencontract bij Frank Dostal. Deze samenwerking duurt nog steeds succesvol voort. Solo albums als "Boogie Woogie Breakdown", "Power House Boogie" of "Boogie Woogie Live" hadden een flinke invloed op aankomende boogie woogie pianisten. Axel heeft opnamen gemaakt met Amerikaanse grootheden als Big Joe Turner, Lionel Hampton, Mama Yancey, Sippie Wallace, Champion Jack Dupree, Jay McShann en vele anderen. Deze opnamen waren essentieel voor het ontwikkelen van zijn eigen stijl en behulpzaam bij het bereiken van de enorme internationale reputatie die Axel tot op de dag van vandaag heeft opgebouwd. Ook speelde Axel samen met Lloyd Glenn, Ray Briant, Sammy Price, en Charlie Watts.

Bij optredens put Axel uit vaardigheden mede verkregen door duizenden concerten over de gehele wereld. Van Hamburg tot New York, van Wenen tot Ouagadougou. En als hij zijn recente composities zoals "Thundertrain", "Steel Dragon" of "Snow Flake Dance" inzet, hoort de luisteraar nog steeds dezelfde energie in Axel's spel als twintig jaar geleden.

 
JEAN-PAUL AMOUROUX (Frankrijk)
Jean-Paul Amouroux (Frankrijk)

Sinds 1973 speelt de in Aurillac (Frankrijk) geboren Jean-Paul Amouroux als professioneel pianist. Reeds op zijn tiende levensjaar werden zijn kwaliteiten op de piano opgemerkt en won hij op deze zeer vroege leeftijd al de eerste prijs op een nationaal pianoconcours. Jean-Paul is een originele boogie woogie vertolker met een direct herkenbare eigen stijl. Hij heeft veel research gedaan naar diverse boogie woogie en pianoblues stijlen en heeft een grote kennis over de geschiedenis van deze muziek. Jean-Paul heeft een enorme platenverzameling en diverse televisie en radioprogramma's hebben gebruik gemaakt van Jean-Paul's expertise op het gebied van boogie woogie en pianoblues.

Jean-Paul's speelstijl is direct herkenbaar: kort en krachtige riffs, een mooie klankkleur en vrolijk klinkende tremolo's. Dit alles ondersteund door een onvervalste en zeer solide bas gespeeld door de linkerhand. Bijzonder is dat Jean-Paul de walking bass met de linkerhand vaak afwisseld met 'deep tenths' waardoor er een opvallende en de hem zo kenmerkende 'volle' klank ontstaat. Jean-Paul's techniek en gevarieerde manier van spelen zorgen ervoor dat het publiek een zeer gevarieerd en swingend programma te horen krijgt.

Naast optredens in clubs en vele concerten in Frankrijk en daarbuiten heeft Jean-Paul Amouroux diverse opnamen gemaakt. Ook samen met grootheden als Memphis Slim, Sammy Price, Jay McShann, Willie Mabon en Milt Buckner.

 
RICKY NYE (USA)
Ricky Nye (USA)

Ricky Nye (Rick Neiheisel), geboren in 1956 in Cincinnati, werd al gegrepen door muziek op zijn vijfde levensjaar. Zijn muzikale verkenningen van piano, orgel en accordion hebben hem gebracht tot diverse muziekstijlen waaronder jazz, funk, rock & roll, country, zydeco. Maar ook de echte New Orleans pianostijl van Professor Longhair en Fats Domino, en natuurlijk Boogie Woogie en Blues (met onder meer Big Ed Thompson). Ricky Nye heeft talloze opnamen gemaakt en begeleidde recent de blues artiesten Francine Reed en Darrel Nulisch.

Ricky is bandleider van de groep "Ricky Nye & The Red Hots", winnaar Best Blues Band van the Cincinnati Enquirer's 2001 Cammy Awards. Ook is Ricky bandleider van de populaire band "Ricky Nye & The Swingin' Mudbugs" tevens te beluisteren op Ricky's album "Piano Is Fun!" uit 1998. Daarnaast speelt Ricky veel als solo pianist en werd verkozen als Best Solo Act tijdens de Cammy Awards 2001 en 2002, alsmede Best Blues/R&B Instrumentalist en Best Blues/R&B Artist tijdens de CEA Awards van CityBeat Magazine.

Ricky treedt ook op in duo bezetting met zijn contrabassist Nick Lloyd en met vocaliste Bekah Williams. Sinds 1996 is Ricky elk jaar als solopianist te beluisteren tijdens het Queen City Blues Festival in Cincinnati, alwaar hij kennis maakte met diverse boogie woogie en blues pianisten uit de gehele wereld.
Ricky heeft een heerlijk relaxte manier van spelen en zingen. Zowel solo als met zijn begeleiders zorgt Ricky voor een gevarieerd repertoire in het boogie woogie en pianoblues genre en de daaraan nauw verwante stijlen.

 
MARTIJN SCHOK (Nederland)
Martijn Schok (Nederland)  
 

De naam Martijn Schok staat al jaren synoniem voor boogie woogie. Inmiddels niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. Martijn gaf vele concerten in het buitenland waaronder het jazzfestival in New Orleans (Louisiana, USA), het Queen City Blues Festival in Cincinnati (Ohio, USA), en diverse internationale boogie woogie festivals waaronder die van Zwitserland, België en Frankrijk. In oktober 2003 speelde Martijn tijdens het prestigieuze 'Masters of Boogie Woogie' festival in Detroit (Michigan, USA).

Martijn's speelstijl kenmerkt zich door een lekkere swing, stevige groove en grote virtuositeit. Duidelijk is te horen dat hij veel respect en bewondering heeft voor de muziek van de vroege Amerikaanse boogie woogie pioniers. Martijn wordt dan ook gezien als een van de beste vertolkers van de authentieke boogie woogie stijl. Naast bestaande boogie woogie en bluesklassiekers heeft Martijn een uitgebreid en gevarieerd eigen repertoire opgebouwd.

Naast solo en trio optredens treedt Martijn sinds 2003 ook op met de medio 2003 opgerichte Martijn Schok Boogie & Blues Band. Deze band bestaat uit Martijn, zijn vaste ritmesectie Thijs Verwer (drums) en Jan Flubacher (contrabas), zangeres Greta Holtrop en Nederlands top-saxofonist Rinus Groeneveld.
Martijn speelde onder andere met de internationale boogie woogie pianisten Big Joe Duskin (USA), Bob Seeley (USA), Mark Braun (USA), Ann Rabson (USA), Caroline Dahl (USA), Carl Sonny Leyland (USA), Charlie Booty (USA), Axel Zwingenberger (D), Liz Pennock & Dr. Blues (USA), Kenny Wayne (USA), Stefano Franco (It), Al Copley (USA), Chrisoph Rois (At), Michael Pewny (A), Errol Dixon (JAM), Christian Rannenberg (D), Jörg Hegeman (D), Christian Bleiming (D) en Michael Kaeshammer (CAN). Ook speelde Martijn met de Nederlandse boogie woogie pioniers Jaap Dekker, Hein van der Gaag, Rob Hoeke en Rob Agerbeek.

Om Martijn te citeren: 'Het is voor mij een groot voorrecht om mijn favoriete muziek met mijn publiek te kunnen delen. Het doet me daarbij ongelooflijk goed om te zien dat nu, ruim honderd jaar na haar ontstaan, boogie woogie de mensen nog steeds enthousiast maakt en een alsmaar groter publiek deze fantastische muziekstijl weet te waarderen'.

 
SILVAN ZINGG (Zwitserland)
Silvan Zingg (Zwitserland)  
 

Tijdens zijn schooltijd begon Silvan met pianospelen, daarbij geïnspireerd door de drie Amerikaanse boogie woogie grootheden Albert Ammons, Pete Johnson en Meade 'Lux' Lewis. Op zijn zeventiende stond Silvan al geprogrammeerd op het Blues Festival in Lugano, als jongste muzikant van dit festival ooit. Hij kon zijn gevoel voor de muziek met het grootste gemak overbrengen op het publiek en bleek opmerkelijk goed in staat boogie woogie te spelen met zijn eigen 'touch' en zijn eigen zeer energieke stijl. Silvan's favoriete muziek is boogie woogie en blues, maar ook jazz met variaties uit diverse muzikale stromingen.
Tijdens zijn optredens op festivals heeft Silvan gelegenheid gehad om vele legendarische pianisten te ontmoeten, waaronder Sammy Price, Memphis Slim, Champion Jack Dupree, Jimmy Walker, Pinetop Perkins en Katie Webster.

In 1992 kwam Silvan's eerste CD uit, getiteld "Boogie Must Go On". Hij kreeg zo veel aanvragen voor optredens dat Silvan besloot, na twee jaar grafisch ontwerp studie, om zijn leven volledig aan muziek te wijden.

Silvan's tweede CD is getiteld "Changes In Boogie Woogie" waarbij hij wordt begeleid door drummer Lorenzo Milani. Van de tweeëntwintig tracks bestaat de helft uit zijn eigen composities, en de rest bestaat uit klassiekers zoals Honky Tonk Train, Pinetop's Boogie Woogie en Organ Grinder's Swing. In 1999 en 2000 nam Silvan twee CD's op met zijn bevriende collega pianist Martijn Schok uit Nederland: Double Up Boogie en Boogie Woogie Duets Live In Concert. Eerstgenoemde is uitgebracht op het bekende Oldie Blues label van Martin van Olderen. In 2002 produceerde Silvan zijn album "In Concerto" met als begeleiders zijn vaste drummer en bassist.

Silvan's live optredens staan bol van energie en van … veel plezier…!!


Met medewerking van:

Philou (Guadeloupe)
Een van 's werelds beste tapdancers...!Greta Holtrop (Nederland)
Greta maakte als zangeres in korte tijd flinke naam in het internationale Boogie Woogie en Pianoblues circuit. Met pianist Martijn Schok zong zij op diverse grote festivals over de gehele wereld waaronder de Boogie Woogie en Pianoblues festivals in Cincinnati (Ohio, USA), Detroit (Michigan, USA), Lugano (Zwitserland) en Laroquebrou (Frankrijk). In 2003 trad Greta met Martijn op tijdens de populaire ochtendnieuwshow op de Amerikaanse televisiezender FOX2. Op al deze podia en nog vele andere veroverde zij met haar mooie bluesy stemgeluid en stijlvolle podiumverschijning de harten van vele boogie woogie en blues liefhebbers. Samen met Martijn Schok nam zij recent haar debuut CD op met de veelzeggende titel "Let's Do the Boogie Woogie!". Tevens is Greta zangeres en presentatrice van de succesvolle Nederlandse theatershow The Grand Piano Boogie Train.Rinus Groeneveld (Nederland)
De uit Amsterdam afkomstige Rinus Groeneveld is al jaren een van Nederlands meest vooraanstaande tenorsaxofonisten. Met zijn herkenbare speelstijl zorgt Rinus voor een unieke mix tussen jazz, blues, boogie woogie en rhythm and blues. Rinus heeft opgetreden met vrijwel alle Nederlandse Boogie Woogie pianisten alsmede vele jazz- en bluesmusici in binnen en buitenland waaronder Mose Allison, Big Jay McNeeley, Rosa King en Hans Dulfer. Rinus maakt tevens deel uit van de Martijn Schok Boogie & Blues Band, en verzorgde zelf de CD opnamen van deze band in zijn eigen opnamestudio Studio Greenfields Forever te Amsterdam.Jeroen Sweers (Nederland)
Jeroen werd geboren op 1 april 1978 in Deventer. Al op jonge leeftijd was hij gefascineerd door muziek en had de piano een grote aantrekkingskracht op hem. Na een eerste poging achter het klavier was hij niet meer weg te slaan achter het instrument en werd besloten om op pianoles te gaan. Na een paar jaar les te hebben gehad van een aantal prive-docenten ging Jeroen naar de muziekschool in Deventer, waar hij les kreeg van Herman Wolters, een pianist met een lichte muziek achtergrond. Al snel kreeg Herman door dat Jeroen zijn voorkeur uitging naar de Boogie-woogie en pianoblues. Zijn grote voorbeelden op dit gebied waren en zijn nog steeds Pete Johnson, Albert Ammons, Meade Lux Lewis, Jimmy Yancey en Rob Agerbeek.

Na de middelbare school werd Jeroen in 1998 toegelaten tot de hoofdvakopleiding van het Constantijn Huygens conservatorium in Zwolle. Hier ging hij piano lichte muziek studeren en maakte hij kennis met nog een aantal andere muziekstijlen waaronder Jazz. In vier jaar tijd verbreedde Jeroen zijn muzikale kennis en horizon. De vele verschillende combo's waar Jeroen in musiceerde zorgde ervoor dat hij zich in veel stijlen thuis voelde. Maar de Boogie-woogie, Blues en Jazz bleven toch zijn favorieten. In juni 2002 studeerde Jeroen cum laude af voor een enthousiast publiek en examencommissie. De groots opgezette show in popcentrum Hedon in Zwolle leverde hem naast een zeer goede recensie in de krant ook de mogelijkheid om door te studeren aan de Messiaen Academie. En als alles volgens plan verloopt dan studeert hij in juni 2004 af voor de tweede fase.

Thijs Verwer en Jan Flubacher (Nederland)
De Arnhemmers Thijs Verwer (drums) en Jan Flubacher (contrabas) zijn beiden zeer veelzijdige muzikanten. Zij maken deel uit van het instrumentale Martijn Schok Boogie Woogie Trio alsmede de medio 2003 opgerichte Boogie & Blues Band. Thijs en Jan weten daarom als geen ander hoe zij de boogies van de pianisten kunnen voorzien van een flinke dosis extra swing. Beiden met conservatoriumopleiding en volledig op elkaar ingespeeld vormen Thijs en Jan de strakke ritmesectie voor dit swingende Internationale Boogie Woogie Festival Holland.


Swingclub Boogie World Amsterdam
Boogie Woogie is -naast een muziekstroming- ook een swingende dansstijl. Swing Club Boogie World te Amsterdam is één van 's werelds beste dansscholen op het gebied van Boogie Woogie. De Stichting Boogie Promotions Holland heeft een samenwerking gesloten met Boogie World en u zult de fantastische dansers uit het Show-team kunnen zien dansen tijdens het festival op zaterdag 1 mei en tijdens de sponsor-/donateuravond op vrijdag 30 april. Het zeer hoge niveau van de dansers blijkt wel uit het feit dat dansers van Boogie World vele malen Nederlands kampioen zijn geworden. Zo werd Dave Nieuwenburg (dansleraar van Boogie World) maar liefst 7 keer Nederlands kampioen en behaalde zelfs de 3e plaats tijdens het wereldkampioenschap Boogie Woogie dansen in Frankrijk. Voor meer informatie over Boogie World kunt u een kijkje nemen op de website http://welcome.to/boogieworld.