INTERNATIONAAL BOOGIE WOOGIE FESTIVAL HOLLAND 2007


Fotoimpressie
Sponsors
Donateurs

Programma
Lokatie
Pers
Gastenboek
Gratis Nieuwsbrief

Hierbij danken wij u voor het overweldigende aantal lovende reacties dat wij ontvangen over het Internationale Boogie Woogie Festival Holland dat op 10 maart jongstleden plaatsvond.

De productie van de DVD van het festival is in voorbereiding en wordt een fantastische weergave van deze onvergetelijke avond.

Wilt u op de hoogte gehouden worden wanneer de DVD beschikbaar is? Meldt u zich dan aan voor de Boogie Woogie Nieuwsbrief.

Als u de DVD van het festival wilt bestellen, kunt u zich opgeven voor de Boogie Woogie en Pianoblues Nieuwsbrief door hier te clicken. U ontvangt dan automatisch -en geheel vrijblijvend- informatie over de DVD en bestelinformatie zodra de DVD gereed is.

Met vriendelijke groet,

Martijn Schok, Greta Holtrop, Dick Doorn, Diana Doorn
STICHTING BOOGIE PROMOTIONS HOLLAND

 

Grande Finale tijdens het Internationale Boogie Woogie Festival Holland
(click op de foto voor een groter formaat)
foto: Andrew Elias

Artiesten 2007

GUEST OF HONOUR:

Little Willie Littlefield (piano/zang, Houston, Texas, USA)


Wij zijn bijzonder trots u de Guest of Honour van het festival te kunnen presenteren: de 'living legend' Little Willie Littlefield uit Houston, Texas, USA.

Littlefield wordt door Fats Domino genoemd als één van zijn lievelingspianisten en muzikale inspirators. Littlefield speelde in Amerikaanse shows met Ray Charles, BB King, Duke Ellington en Count Basie.

Little Willie Littlefield begon zijn carrière als "recording artist" op 16 jarige leeftijd. Zijn eerste opname was "Little Willie's Boogie", opgenomen voor het label "Eddie's Records" in Houston, Texas. Het nummer werd direct een hit in heel Texas. Daaropvolgend nam Willie nog acht nummers op voor "Eddie's Records" en "Freedom Records" in 1948/1949.

Tijdens zijn verblijf in Houston werd Willie opgemerkt door de Bihari brothers, eigenaars van het Modern Label in Los Angeles. Voordat Willie Houston zou verlaten tekende hij een platencontract en nam hij voor de Bihari brothers de song "It's Midnight" op. Dit nummer werd een grote hit in de US Charts (top 3) en Willie werd gevraagd als pianist voor L.A.'s Melody Club en Johnny Otis' beroemde Barrelhouse in Watts. Little Willie Littlefield werd enorm populair.

Met de song "It's Midnight" vestigde Littlefield niet alleen zijn naam in de Rhythm and Blues wereld, maar hij had ook een belangrijke invloed op aankomende artiesten zoals Fats Domino. Fats Domino ontwikkelde zijn beroemde "triolen" pianostijl (zoals in Blueberry Hill) op basis van de opname van Littlefield.

Willie nam ongeveer dertig songs op voor het Modern Label in 1949, 1950 en 1951 en scoorde nog meer hits, zoals "Farewell" en "I've Been Lost". Hij nam op met L.A's top Rhythm and Blues muzikanten waaronder saxofonisten Maxwell Davis en Buddy Floyd, gitaristen Chuck Norris en Johnny Moore en de drummers Al Wichard en Jessie Price.

In 1952 stapte Littlefield over naar Federal Records waar hij vele succesvolle songs opnam waaronder de originele versie van "Kansas City" (originele titel was "K.C. Loving"). Dit nummer werd later door talloze artiesten op de plaat gezet waaronder Little Richard, Fats Domino en The Beatles. Rond 1957 verhuisde Littlefield naar Noord Californië en nam songs op voor Rhythm Records waaronder zijn hit "Ruby Ruby".

Tijdens de zestiger jaren speelde Willie in diverse clubs in San Fransisco en omstreken. In de zeventiger jaren werd hij her-ontdekt en keerde terug tot de grote podia met concerten tijdens het eerste San Francisco Bluesfestival en het Sacramento Bluesfestival. Midden jaren zeventig nam Willie verschillende songs op voor Blues Connaisseur Records.

In 1978 deed Littlefield zijn eerste, zeer succesvolle, tournee in Europa. Sinds 1980 is Willie vrijwel continu aan het touren in Europa, met optredens in theaters, clubs en festivals. Zijn eerste optreden tijdens het Montreux Jazzfestival werd op televisie uitgezonden door de BBC. Hij trad veel op tijdens diverse radio- en televisieshows in heel Europa. Willie bleef ook optreden buiten Europa. Hij tourde in Canada en trad op tijdens het Chicago Bluesfestival in 1988.

Hij speelde in de Australische film "Love in Limbo", gepresenteerd op het Berlijnse Filmfestival in 1993.

In de periode 1980 - 1997 nam Littlefield tien albums op voor diverse Europese platenmaatschappijen. Deze albums werden zeer lovend ontvangen door recensenten.


Click hierboven voor enkele live foto's...!

Bob Seeley (piano, Detroit, USA)

Bob Seeley wordt door velen beschouwd als de allerbeste Boogie Woogie Pianist ter wereld. Indien u het Internationale Boogie Woogie Festival Holland al eerder heeft bezocht, dan heeft u het unieke en indrukwekkende pianospel van Bob al eerder kunnen bewonderen.

Bob was persoonlijk bevriend met één van de Amerikaanse grondleggers van de huidige boogie woogie stijl: pianolegende Meade 'Lux' Lewis.

Bob beheerst veel stijlen op de piano waaronder Boogie Woogie, Stride, Ragtime, en Jazz. Zijn veelzijdigheid, techniek en gevoel voor de muziek maken zijn optreden afwisselend en keer op keer indrukwekkend

Wij zijn bijzonder trots om u, op veler verzoek, voor de derde maal in Nederland aan te kondigen: The living legend uit Detroit USA: Bob Seeley...!

Bob Seeley

Don 'Papadon' Washington (piano/vocals, New York, USA)

Al op zijn vijfde jaar begon Don Washington met pianospelen. Het was een regel in het gezin dat ieder kind een instrument moest leren bespelen en zingen. Als jongste van vijf kinderen, bleek Don uitzonderlijke muzikaliteit te hebben.

Naast piano, leerde Don ook het bespelen van orgel, drums, saxofoon, tuba, bas, gitaar en mondharmonica.

In het begin van de jaren negentig ging Don zich volledig toeleggen op pianoblues. Zoals veel jonge, 'black kids' uit New York, dacht Don dat deze muziek een oud overblijfsel van de slaventijd was. Aan deze gedachte kwam gauw een eind! In de lente van 1991 zag Don een optreden van bluesman Buddy Guy in the Penguin Club in Ottawa, Ontario. Hij realiseerde zich op dat moment dat zijn eigen Gospel-achtergrond een perfecte ondergrond vormde voor zijn kwaliteiten op het gebied van pianoblues, boogie woogie en blueszang.

Don Washingon woont met zijn vrouw Dawn in Ogdensburg, New York.


Don 'Papadon' Washington

Martin Schmitt (piano/zang, Duitsland)

De in Munchen geboren Martin Schmitt hoorde op zijn twaalfde jaar een Boogie Woogie LP van zijn vader. Op dat moment wist de jonge Martin Schmitt wat hij verder wilde gaan doen in zijn leven. Hij legde zich volledig toe op de piano. En met succes...!

Binnen enkele jaren gaf Martin zijn eerste concerten en reist inmiddels al meer dan vijftien jaar de hele wereld over met zijn pianoconcerten.

Martin is een pianist met een eigen en virtuose pianostijl, een geweldige show-performance, een prachtige zangstem, en een heerlijk repertoire dat varieert van Boogie tot Blues en van Harlem Stride, naar Rhythm & Blues tot Gospel.

Wie zijn verheugd u in Nederland voor te kunnen stellen aan niemand minder dan: Martin Schmitt...!
 

Martin Schmitt

Martijn Schok (piano, Nederland)

Martijn Schok (1974) is een begrip op het gebied van boogie woogie en pianoblues. Naast zijn optredens in Nederland wordt hij regelmatig gevraagd voor jazz- en bluesfestivals in Europa en de USA. Martijn treedt solo op of met zijn swingende band en heeft tot nu toe 12 succesvolle boogie woogie CD's opgenomen.

Martijn's speelstijl kenmerkt zich door veel swing, een stevige groove en grote virtuositeit. Duidelijk is te horen dat hij veel respect en bewondering heeft voor de muziek van de vroege Amerikaanse boogie woogie pioniers. Martijn wordt dan ook gezien als een van de beste vertolkers van de authentieke boogie woogie stijl. Daarnaast heeft Martijn een uitgebreid en gevarieerd eigen repertoire opgebouwd met veel swing, virtuositeit en groove.

Martijn trad op tijdens beroemde festivals, zoals het jazzfestival in New Orleans (Louisiana, USA) en het Queen City Blues Festival in Cincinnati (Ohio, USA). Ook speelde hij op vrijwel alle internationale boogie woogie festivals waaronder die van Zwitserland, België, Frankrijk, Engeland, Spanje en de USA.
 

Martijn Schok

Jeroen Sweers (piano/zang, Nederland)

De in Deventer geboren Boogie-woogie pianist Jeroen Sweers (28) was al op jonge leeftijd gefascineerd door muziek en vooral de piano had een grote aantrekkingskracht op hem. Al snel bleek dat zijn voorkeur uitging naar Boogie woogie en pianoblues. In 2001, Jeroen studeerde nog aan het conservatorium in Zwolle, werd hij gevraagd door Jaap Dekker om mee te spelen in theatershow the Grand Piano Boogie Train. Inmiddels is hij daar een vaste kracht geworden en in 2002 studeerde hij cum laude af aan het conservatorium. Hij vervolgde zijn studie aan de Messiaen Academie (2e fase lichte muziek) waar hij eind 2004 ook deze studie succesvol afrondde. In 2003 zagen meer dan een miljoen kijkers de Boogie woogie van het scherm knallen tijdens een optreden van de Grand Piano Boogie Train op nationale televisie bij het tv-programma Barend en van Dorp. Deze ervaring stimuleerde Jeroen om zijn eigen Jeroen Sweers Boogie Woogie Band op te richten.

Jeroen staat garant voor spetterende optredens en naast eigen nummers speelt hij ook klassiekers van grootmeesters als Albert Ammons en Pete Johnson. Daarnaast schuwt hij de pianoblues niet en zal zo nu en dan een bluesy jazzstandard voorbijkomen. Deze blijken overigens allemaal ‘boogieproof’. Ook vocaal staat Jeroen garant voor een swingende en opzwepende muziekshow.
In september 2004 werd de debuut-cd Shifting Gears van de JSBWBand gereleased onder het bekende boogie en blues label: Oldie Blues. Verder stond Jeroen al op vele Boogie-woogie, jazz en blues festivals. Typerend is de opmerking uit een recensie uit de krant Turbantia naar aanleiding van het eerste optreden van de band op het jazzfestival in Groenlo 2003: “Die vingers, ik dacht op een gegeven moment dat ze inde fik zouden vliegen”.

 

Jeroen Sweers

Philou (tapdance/zang, Guadeloupe)

Eén van 's werelds beste tapdancers. Philou is niet alleen tapdancer, maar ook zanger. Hij treedt regelmatig op in de Cotton Club te Parijs, en reist met zijn spectaculaire tapdance-show de gehele wereld over.

Philou trad met veel succes op tijdens twee eerdere edities van het Internationale Boogie Woogie Festival Holland. Op veler verzoek komt hij wederom naar Nederland voor een -exclusief- optreden tijdens het festival Ermelo.

Veel plezier bij de swingende show van deze Tapdance Champion!

 

Philou

Michael Pewny (piano, Oostenrijk)

Michael Pewny (1963) komt uit een muzikale familie en begon al met pianospelen toen hij zes jaar was. Michael volgde klassieke pianolessen. Op zijn dertiende jaar leerde hij zichzelf boogie woogie te spelen, door veel te luisteren naar zijn favoriete pianisten Albert Ammons, Pete Johnson en Meade Lux Lewis, die eind van de jaren dertig in de USA enorm populair waren.

In 1979 gaf Michael al zijn eerste concert in Hietzing en speelde hij in de Weense bluesclub “Papas Tapas” in 1981. Na negen jaar in clubs te hebben gespeeld (waaronder Jazzland en de Roter Engel) om zijn universiteitsstudie te kunnen betalen, nam hij zijn eerste LP op, getiteld Vienna Boogie Woogie, met Torsten Zwingenberger op drums.

In 1990 verscheen zijn LP “Left Hand Roller”, met de Engelse zangeres Dana Gillespie. Na meerdere tournees in de USA volgde Michaels CD “Boogie On My Mind.

In 2003 verscheen er een succesvolle muziek-DVD van Michael en trad hij op tijdens diverse boogie woogie festivals in Europa. Tijdens deze festivals ontmoette hij vele van zijn huidige muzikale vrienden, waaronder Errol Dixon, Martijn Schok, Greta Holtrop, Ricky Nye, Jean-Paul Amouroux en Stefano Franco.

Michael's website is www.pewnyboogie.at.

 

Michael Pewny

Greta Holtrop (zang, Holland)

Met haar zangkwaliteiten en schitterende podiumuitstraling vormt zangeres Greta Holtrop de perfecte vocale aanvulling op het swingende pianospel van de pianisten. Met haar expressieve stemgeluid vertolkt zij vol emotie en overtuiging gevoelige bluessongs, maar zingt zij ook vrolijke en swingende boogies en rhythm 'n blues. De klankkleur van haar stem bevindt zich tussen Billie Holiday en Dina Washington, aldus de Amerikaanse blues- en boogie woogie grootheid Big Joe Duskin.

Samen met pianist Martijn Schok trad Greta op tijdens boogie-, blues- en jazzfestivals in onder meer Zwitserland, België, Frankrijk, Engeland en de USA. Ook zong Greta met vele andere grote namen uit het boogie woogie genre, onder wie Bob Seeley (USA), Charlie Booty (USA), Jean-Paul Amouroux (F), Axel Zwingenberger (D), Ricky Nye (USA), Little Willie Littlefield (USA), Silvan Zingg (CH), Stefano Franco (It) en Mark Braun (USA).

Greta was zangeres en presentatrice van de succesvolle Nederlandse theatershow The Grand Piano Boogie Train met de boogie woogie pianisten Jaap Dekker, Martijn Schok en Jeroen Sweers.
 


Greta Holtrop


Rinus Groeneveld (saxofoon, Holland)

De uit Amsterdam afkomstige Rinus Groeneveld is al jaren een van Nederlands meest vooraanstaande tenorsaxofonisten. Met zijn herkenbare speelstijl zorgt Rinus voor een unieke mix tussen jazz, blues, boogie woogie en rhythm and blues.

Rinus heeft opgetreden met vele jazz- en bluesmusici in binnen- en buitenland waaronder Mose Allison, Big Jay McNeeley, Rosa King en Hans Dulfer. Rinus maakt sinds 1994 deel uit van de Martijn Schok Boogie & Blues Band, en verzorgde zelf de opnamen van de CD "Doing The Boogie Woogie" in zijn eigen opnamestudio Studio Greenfields Forever te Amsterdam.
 

Rinus Groeneveld

Guitar Ray (gitaar/zang, Nederland)

Als er een woord is waarmee je Raymond 'Guitar Ray' Nijenhuis kunt typeren, dan is het veelzijdigheid. Aanstekelijke 50-er jaren Jump-blues, dampende shuffles, Chicago blues, Swingende fingerpicking en gitaar instrumentals. Anders gezegd, Red Hot Roots & Blues! Deze Amerikaanse muziekstijlen vormden dan ook de inspiratie voor zijn trio "Guitar Ray & The Rhythm Dukes" waarmee Ray van 1998 tot 2005 speelde. De band stond geprogrammeerd op de grote festivals in de Benelux waaronder Tiel, Kwadendamme, Luxemburg en Peer en was gedurende haar bestaan de vaste touring band van Sax Gordon. Met deze bekende Amerikaanse rhythm & blues saxofonist werd maar liefst vijf keer getourd.

Het album Guitar Ray & the Rhythm Dukes- ‘Live at the Nix’( Firesweep Records, 2004) kreeg louter lovende kritieken in de internationale pers en was(is) een favoriet van menig internet radio station.
Raymond ‘Guitar Ray’ Nijenhuis staat met een been in de rijke Amerikaanse muziek historie en het andere stevig in het heden. Dat heeft hem het respect van een groot aantal internationale (meestal Amerikaanse) artiesten heeft opgeleverd, die dan ook graag van zijn spel gebruik maken voor tournees of cd opnames.
Ray maakt sinds 2006 deel uit van Mr. Boogie Woogie & the Firesweep Bluesband. Verder speelt hij met the Backbones, een collectief bluesmuzikanten dat tourende artiesten in heel Europa begeleid.
Guitar Ray’s Groove Organza is de naam van Raymond’s nieuwe band. Funky Blues en Jazzy Soul met een grote rol voor het ronkende Hammond orgel!

 

Guitar Ray (foto: K.J. Guchelaar)

Sergei Shapko (contrabas, Nederland)

Bassist Sergei Shapko uit Amsterdam speelt contrabas in traditionele stijl. Op zijn zelfgebouwde contrabas weet hij als geen ander de juiste sound te geven aan de muziek van de band. Sergei is één van de weinigen die de spectaculaire slapping bass style beheerst.

Samen met drummer Maarten Kruijswijk vormt Sergei de swingende basis van het Internationale Boogie Woogie Festival Holland 2007.
 

Sergei Shapko

Maarten Kruijswijk (drums, Holland)

In het leven van de Amsterdamse drummer Maarten Kruijswijk (1964) staat de groove centraal. Direct na het afronden van zijn conservatoriumopleiding in 1989 werkte hij drie jaar in de salsaband Fruta Bomba. Daarna speelde hij veelvuldig met saxofonist Rinus Groeneveld en gaf concerten met onder andere Big Jay McNeely.

Maarten's jazzvoorkeur gaat uit naar Swing & Boogie. Samen met zijn gevoel voor Latin ritmes geeft dit een solide basis voor New Orleans beats.

Door zijn werk op de dansacademie wordt hij altijd weer geïnspireerd om vooral dansbaar te spelen. "Ritmes zijn er om op te dansen en plezier te hebben!".
   
 

Maarten Kruijswijk

Swing Club Boogie World (dans, Holland)

Boogie Woogie is -naast een muziekstijl- ook een swingende dansstijl.

Het showteam van Swing Club Boogie World behoort tot de absolute wereldtop op dansgebied.

De huidige twee Nederlands Kampioenen Boogie Woogie dansen maken deel uit van dit show team.

Op 10 maart 2007 kunt u genieten van de spectaculaire dans show van Swing Club Boogie World...!
 

Het Showteam van Swing Club Boogie World



U kunt uw entreekaarten telefonisch of per e-mail bestellen bij Hotel De Heerlickheijd van Ermelo, afdeling reserveringen. De entreekaarten kosten € 45 per stuk. De zitplaatsen zijn genummerd.

Hotel/Congrescentrum
'Heerlickheijd van Ermelo'
Staringlaan 1
3852 LA ERMELO
Tel: 0341-56 85 85
Fax: 0341-56 85 00
E-mail: sales@heerlickheijd.nl
Website: www.heerlickheijd.nl


Hotel De Heerlickheijd van Ermelo biedt festivalbezoekers diverse mogelijkheden om boogie woogie arrangementen te boeken, indien u voor en/of na het festival wilt overnachten. Daarvoor kunt u contact opnemen met De Heerlickheijd.

De organisatie van het festival is in handen van de Stichting Boogie Promotions Holland, www.boogiefestival.nl, info@boogiefestival.nl, 0297-331209/06-51163990.